Viski je zelo razširjena in priljubljena pijača po celem svetu. Veliko pa je dilem, iz kje pravzaprav pijača viski izvira.
Pri tej dilemi gre predvsem za to, saj si Škotska in Irska delita bogato kulturo in zgodovino pridelovanja viskija. Sama zgodovina pravi, da so proces destilacije razvili Irci in le to popeljali na Škotsko, kjer se nato pojavi prvi viski. Torej ali lahko rečemo, da je viski prvotno škotska pijača?
Viski se je nato v naslednjih letih razširil po celem svetu, ter je tako dobil svojo karakterizacijo, glede na to iz kod izhaja. Če pogledamo zelo grobo na to, na prvo oko ločimo ameriške, irske in pa škotske viskije. Posebnost irskih viskijev je ta, da njihov proces deluje tako, da uporabijo trikratno destilacijo, kar daje viskiju tisto nežnost po kateri je znan. Po drugi strani imajo škotski viskiji distinkten okus po dimu, ob pitju viskija. To pridobijo tako, da za sode, kjer se viski stara uporabijo poseben les, po navadi pa jim dodajo poseben mah, kateri pusti ta edinstven okus po dimu. Če pa pogledamo Američane, lahko rečemo, da je večino viskijev, ki izvirajo iz Amerike »bourbon«, kar pomeni, da je glavna sestavina 51% koruze ali več. Koruza da viskiju poseben priokus, ki je specifičen za »bourbon-e«.
Če se vrnemo na začetek samega trgovanja viskija, lahko opazimo eno ključnih razlik med Irskimi in Škotskimi viskiji in sicer v marketingu. Irci viskiju pravijo »Whiskey«, če pa pogledamo Škotske viskije pa se imenujejo »Whisky« torej brez e-ja. To pa je zato, ker so se hoteli Škoti na trgu razlikovati od Ircev, ter so tako pri črkovanju izpustili e. Danes pa je neko nenapisano pravilo, da če ima država, ki izdeluje viski v svojem imenu e, potem pišejo »Whiskey«.
Zanimivo je tudi to, da imajo škotski viskiji to posebnost, da je vsaka destilacija na svojem otoku, ponekod jih je tudi več. To pomeni, da se večino škotskih viskijev imenuje po otoku, kjer je bila narejena destilacija za le to znamko viskija.